Kuvings Sokovnik

Podrška

  • Tvrde koštice - Uklonite tvrde koštice prije ubacivanja namirnica u sokovnik (breskve, marelice, mango, šljive, trešnje i sl.)
  • Tvrdu ili nejestivu koru - ogulite ju prije cijeđenja (ananas, dinja, naranča i sl.)
  • Zamrznuto voće ili led - prije cijeđenja pustite da se potpuno otope (osim ako koristite sito za sladoled)
  • Biljna ili životinjska ulja i masti - korištenje ovakvih namirnica može oštetiti sokovnik (maslac, margarin, ulje, sjeenke sezama i sl.)
  • Ostalo - u sokovnik ne ubacujte namirnice koje u sebi ne sadže vodu (kokos, šećerna trska, žitarice i dr.)
  • Ubacivanje previše namirnica odjednom može uzrokovati zaustavljanje sokovnika.
  • Ako se sokovnik zaustavio zbog ubacivanja previše namirnica pritisnite redom tipke REVERSE - OFF - FORWARD te ponovite ukoliko je potrebno 2-3 puta dok se sokovnik ponovno ne pokrene.
  • Tipka REVERSE gura namirnice prema gore, a tipka FORWARD ih potiskuje prema dolje.
  • Ako se sokovnik zaustavio zbog preopterećenja ostavite ga da se ohladi 30 minuta do 2 sata prije sljedećeg korišenja.
  • Ako se u namirnicama nalaze tvrde koštice uklonite ih prije ubacivanja u sokovnik. Tvrde koštice mogu oštetiti sokovnik.
  • Ako silikon na izlazu za pulpu na bazi posude za cijeđenje nije pravilno umetnut, sok može curiti po bazi sokovnika.
  • Prije nego sastavite dijelove sokovnika provjerite da li je silikon na izlazu za pulpu pravilno umetnut.
  • Zbog razlike u gustoći soka dobivenog od različitih namirnica sok se ponekad može razdvajati u slojeve.
  • Namirnice poput celera ili đumbira imaju dugačka vlakna koja se mogu omotati oko vijka te smanjiti učinkovitost sokovnika, stoga ih je potrebno narezati na manje komade.
  • Kada cijedite ovakve namirnice, nakon oko 4 dcl soka rastavite i očistite sokovnik te tada možete nastaviti sa cijeđenjem.
  • Prije cijeđenja prepuručamo ovakve namirnice namakati u hladnoj vodi radi bolje iskoristivosti.
  • Na samom početku cijeđenja pulpa može biti više vlažna.
  • Vlažnost pulpe ovisi o vrsti i kvaliteti namirnica koje se koriste. Ukoliko namirnice nisu svježe sok može biti izbačen zajedno sa pulpom.
  • Vijak i sito sokovnika napravljeni su tako da gnječe i prešaju različite namirnice. Normalno je da se sokovnik tijekom rada lagano trese.
  • Ako namirnice sadrže mnogo vlakana sokovnik će se nešto jače tresti.
  • Provjerite da li je vijak pravilno postavljen unutar sita.
  • Ako vijek nije pravilno postavljen poklopac sokovnik neće se moći zatvoriti.
  • Kada kontinuirano cijedite, ovisno o namirnici, sok može sadržavati veće količine pulpe.
  • Da bi smanjili količinu pulpe u soku sokovnik češće rastavljajte i čistite sito i ostale dijelove.
  • Procijedite sok kroz cjedilo da bi uklonili višak pulpe.
  • Ako su sito ili vijak oštećeni i utječu na učinkovitost sokovnika potrebno ih je zamijeniti.
  • Ako odjednom umetnete previše namirnica u sokovik, možete uzrokovati njegovo zaustavljanje. To može rezultirati većom količinom pulpe u soku. Namirnice umećite polako, jednu po jednu.
  • Različite namirnice sadrže različitu količinu vode te stoga daju različitu količinu soka.
  • Ako namirnice nisu svježe mogu sadržavati smanjenu koloičinu vode, što rezultira i manjom količinom soka.
  • Provjerite da li je silikon na izlazu za pulpu pravilno umetnut.
  • Ako namirnica sadrži malo vode, držite ju namočenu u vodi prije cijeđenja.
  • Ako cijedite namirnice sa sitnim sjemenkama, nakon nekoliko čaša količina istisnutog soka se može smanjiti, te je sokovnik potrebno očistiti prije nastavka cijeđenja.
  • Ako se sitne sjemenke nakupe pri dnu sita mogu utjecati na učinkovitost cijeđenja i količinu istisnutog soka.
  • Kada ste završili sa cijeđenjem soka zakrenite poklopac sokovnika obrnuto od smjera kazaljke na satu do znaka OPEN .
  • Isperite poklopac toplom vodom i ostavite ga da se osuši
  • Iz posude za cijeđenje izvadite vijak, sito i čistač sita.
  • Sve dijelove dobro isperite toplom vodom, a sito očistite priloženom četkom za sito.
  • Kada ispirete posudu za cijeđenje odmaknite silikon na dnu na izlazu za pulpu da bi mogli isprati svu zaostalu pulpu koristeći priloženu četkicu. Nakon čišćenja vratite silikon natrag na mjesto, inače nećete moći ponovno sastaviti sokovnik.
  • Kada ste očistili sve dijelove ostavite ih da se posuše.
  • Cjelokupno čišćenje traje 2 - 5 minuta.
  • Važno je naglasiti da što je vaš sokovnik čišći to će biti veća njegova učinkovitost i bolji rezultati cijeđenja. Nastojte da vam se na dijelovima sokovnika ne nakuplja pulpa.
  • Dijelovi nisu predviđeni za pranje u perilici posuđa
  • Plastika je BPA free te stoga ne podnosi kemikalije s kojima bi došla u kontakt u perilici posuđa.
  • Čišćenje sokovnika je vrlo brzo i jednostavno - sve dijelove je potrebno samo isprati u toploj vodi, a sito očistiti priloženom četkom za sito.
  • Prije sastavljanja sokovnika nakon čišćenja provjerite da li ima ostataka pulpe na procjepima na bazi vijka.
  • Također provjerite da li je silikon na bazi posude za cijeđenje na izlazu za pulpu pravilno umetnut.
  • Provjerite da li je sokovnik pravilo sastavljen pazeći da su crvene točke poravnate
  • Izvadite i raspakirajte sve dijelove sokovnika iz kutije 
  • Sito umetnite u silikonski čistač sita - provjerite da li se lako može rotirati oko sita
  • Umetnite vijak unutar sita
  • Provjerite da li je silikon na bazi posude za cijeđenje, na izlazu za pulpu, pravilno umetnut
  • Umetnite vijak sa sitom i čistačem sita u posudu za cijeđenje pazeći da su crvena točka na situ i crvena točka na posudi za cijeđenje poravnate
  • Provjerite da li se vijak može okretati
  • Stavite poklopac na posudu za cijeđenje tako da poravnate crvene točke na poklopcu i posudi za cijeđenje te lagano zakrenete poklopac do znaka CLOSE
  • Sokovnik nećete moći pokrenuti ako svi dijelovi nisu pravilno sastavljeni

Kontakt